Sue Jaśnie Panienka
Liczba postów : 791 Data dołączenia : 08/11/2009 Wiek : 32 Skąd : Bytom
| Temat: Teoria Magii Pierwotnej - Część II Sob 28 Lis 2009, 17:05 | |
| Wstęp Zamieszczam, do Twojego użytku, spis podstawowych Słów. Korzystaj z nich ostrożnie i mądrze. Mam nadzieję, że ta lista oszczędzi ci wielu bolesnych przeżyć. Raz do roku możesz znaleźć mnie na najwyższym szczycie Błękitnych Gór, w dzień zimowego przesilenia, gdzie z chęcią poznam odkryte przez Ciebie Słowa, jak również podzielę się z Tobą moją wiedzą.
Arnael Surion Srebrnoskrzydła, Mówiąca Kierunki:discessio – kierunek inter – wokół pro - przód rursus - tył caput - góra solum - dół dexter - prawo laevus – lewo brevis - krótko, blisko prolix - długo, daleko Natura:ventus – wiatr turbo – tornado imber – burza attonbitus - błyskawica flamma – ogień inflammo – zapalić ustilo ustulo – wypalać aqua – woda pluit – deszcz gelu – mróz frigus – chłód terra - ziemia frux - owoce ziemi humo - zasypany/zasypać ziemią silva – las crusta – kora Czynności:patefacio - otwarcie propinquus - zamknięcie orior - unieść, powstać retardo – spowalniać necto - przyspieszać agito – ruszać fuga – lot concupisco – celować proicio - rzucać subiungo - łączyć, scalać vinculum – wiązać purgo - oczyścić requiro - szukać scisco - badać intendo - wydłużać corroboro - wzmacniać infirmo - osłabić inflammo - zapalić ustilo ustulo – wypalać humo - zasypany/zasypać ziemią fortuno – błogosławić deprecor – przeklinać ingravesco - stać się ciężkim ambulo – chodzić spiritus – oddychać, oddech medicor – leczyć animadverto – widzieć quiesco - sen, śnić errito - straszyć decollo – dekapitować Kształty:forma - kształt telum - pocisk, promień calamus - strzała obvolvo - osłona, powłoka orbis – kula fluctus – fala paries parietis -ściana Abstrakcja, przymiotniki, inne:ego - ja creatura – istota calx – cel plures - wiele etam – tak, potwierdzenie ne – nie, negacja mico - błysk ater atra atrum - ciemność sanctus – święty vomica - klątwa fragilitas - słabość vis vires - siła accelero – szybkość, szybki bardu – powolny verum - prawda reproba - kłamstwo levitas – lekki, lekkość gravis - ciężki silentium - cisza sonitus – dźwięk eruptio – wybuch offensio – cios tego texi tectum – tarcza tutela - ochrona fluctus – fala plaga - rana quamquam - myśl carmen – pieśń venenum – trucizna Uczucia:fortis – odwaga metus - strach insania – szaleństwo ira – gniew equus – spokój Anatomia:corpus corporis – ciało, korpus capitis – głowa oculus – oko os – usta odorus - nos auris – ucho collum – szyja manus – ręka crur – noga pulmo – płuco iecur – wątroba nefrea – nerka ile – jelito UWAGA! SPIS BĘDZIE UZUPEŁNIANY I MODYFIKOWANY | |
|